Monday, January 7, 2008

коли дзвенять дзвіночки......

Як добре знову бути вдома, і не там де ти живеш зараз, а в домі там де ти проовів своє дитинство, де ти ріс і навчався , сміявся і плакав, вчився любити і допомагати, де вивчив свою першу молитву, де така сніжна зима і затишна тепла оселя......
Різдво у рідному селі :)
Люблю традиції своєї родини і містерію Різдва, і байдуже, що вже не буде так як колись, і родина стала менша, в серці завжди згадки про ті прекрасні роки, коли вся велика родина збиралася за Різдв'яним столом.
Ось таке в мене Різдво :)
Все починається з приготування Куті, - на це мама тратить приблизно пів дня, щоб кутя була смачною до неї можна додавати цукерки, халву, горішки, - все до смаку :)
День перед Свят вечором печеться домашній хліб та пампушки з маком.
Обовязково на столі має 12 страв, в нас дома готують одні і тіж страви з покоління до пооління (Кутя, пампушки, узвар з сухофруктів, рибка жарена, оселедець, вареники з картоплею та капустою, грибна підлива, пісні голубці, яблука смажені, картопляники та буряк з хренем:))
Стіл застелюють вишитою скатертиною, якій вже майже 80 років, яку ще моя прабабуся малою вишивала з своєю мамою, під скатертину ставлять оберемок сіна, щоб в оселі був затишок і тепло, по кутах стола головки часника, - для захисту від нечистих сил :) Перше на стіл ставлять і запалюють свічку, потім, обовязково вносять дідуха.
Вся родина збирається за вечірньою молитвою. Якщо за столом є діти, вони лізуть під стіл і починають ку-ку-рікати, хрюкати, мукати, - щоб господака добре велася в цій оселі.
після вечері родина починає колядувати та чекає малих колядників, що починають ходити після вечері і аж до 9 того січня.
В ночі у церкві богослужіння, і то дурниці, що до церкви 2км засніженим полем, в цю ніч все село збирається в маленькій дерявяній церкві, щоб згодом сказати Христос ся Рождає!!!!!
На Різдво всі колядують, ходять в гості і багато їдять:)
а сьогодні повернулася до Франківська, УРА!!! колядники як і завжди ходять колядувати, і так приємно, коли дзвонить звінок у дверях, коляда йде!!!! і стає так добре і затишно .....
Христос ся Рождає!!!!!
Славімо Його!!!!!!

No comments: